ChatGPT’nin çığır açan lansmanından bu yana yapay zeka çok popüler oldu. Bu heyecan sayesinde, GPU ve AI çip üreticisi Nvidia, 2024 yılının ilk çeyreğinde en iyi performans gösteren hisse senetlerinden biri oldu.
Bu arada kriptoda, yapay zeka tokenleri Bitcoin’den daha iyi performans gösterdi ve Akash Network (AKT) ve Bittensor (TAO) gibi bazı isimler geçtiğimiz yıl BTC’nin büyümesinin birçok katı getiri sağladı.
Kuşkusuz, yapay zeka ve büyük dil modellerinin (LLM) ortaya çıkışı devrim niteliğinde olmuştur. Sağlıktan finansa kadar neredeyse her sektörü dönüştürdüler, süreçlere verimlilik kattılar ve sıkıcı manuel görevleri hızlandırdılar.
Blok zinciri alanında da yapay zekanın kullanımını giderek daha fazla görüyoruz. DePIN ‘den veri oracle’larına kadar, AI merkezi olmayan ekosistemin ayrılmaz bir parçası haline geliyor. Örneğin, veri oracle platformu Oraichain, yapay zeka ve makine öğrenimi işlevlerini merkezi olmayan uygulamalar ve akıllı sözleşmelerle birleştiriyor.
Yapay Zekanın Ortaya Çıkan Riskleri
Yapay zeka blok zincirine bir dizi avantaj getiriyor – burada açık sinerjiler var. Ancak bu parlak kaplamanın ardında tehlikeler gizleniyor. Hâlihazırda saldırılara ve istismarlara açık bir alan olan web3 ekosistemi, yapay zekâ işin içine girdiğinde ek güvenlik açıklarıyla karşı karşıya kalıyor.
Bunun başlıca nedeni, yapay zekanın mevcut saldırı vektörlerine bir karmaşıklık katmanı eklemesi ve olası dolandırıcıların alet çantasında ek bir araç görevi görmesidir. Dolayısıyla, bu heyecan verici ancak riskli alanda gezinen yatırımcılar için atlatılması gereken bir başka kurşun.
Örneğin, makine öğrenimi algoritmaları yatırımcı davranış kalıplarını analiz etmek veya kod ya da güvenlik sistemlerindeki açıkları tespit etmek için kullanılabilir. Ardından, yapay zeka otomasyonu yıldırım hızında, sofistike bir saldırının yürütülmesini kolaylaştırabilir. Makine öğrenimi ile beslenen siber saldırıların artan tehdidi ile ilgili uyarılar çoktur.
ChatGPT ve Yapay Zeka Tarafından Oluşturulan Kodun Kusurları
Diğer bir endişe ise, temel blok zinciri kodunu yazmak için ChatGPT gibi LLM’lerin giderek yaygınlaşan kullanımıdır. Bu durum fikir aşamasından bir protokolün piyasaya sürülmesine kadar geçen sürede büyük zaman tasarrufu sağlıyor, ancak bu kod olası saldırılara karşı güvenli mi?
Geçen yıl ChatGPT tarafından oluşturulan kodun çeşitli kusurlar nedeniyle “saldırganlar gelmeye başladığında sefil bir şekilde başarısız olabileceği” konusunda uyarıda bulunan blockchain güvenlik firması CertiK’e göre bu pek olası değil.
Bunlar arasında en önemlisi, mantıksal kod hatalarını bir insanın yapabildiği gibi tespit edememesidir. Sonuç olarak, jailbreak saldırıları büyük dil modelleri için önemli bir tehdittir. Bu saldırılar, YZ’nin programlamasındaki boşluklardan yararlanarak etik güvencelerini atlayan yanıtlar üretir. Örneğin kriptoda bu, saldırganların yapay zekayı kandırarak kötü niyetli akıllı sözleşmeler üretmesine ya da şifreleme anahtarlarına yasa dışı erişim elde etmesine olanak sağlayabilir.
Şimdiden, saldırganların istismarları için yapay zekaya başvurduklarını görüyoruz. Örneğin Microsoft kısa süre önce Kuzey Koreli siber aktörlerin operasyonlarının verimliliğini artırmak için yapay zekayı kullanmaya başladıkları konusunda uyarıda bulunurken, finans firmaları da yapay zeka odaklı saldırılara hazırlık olarak güvenliklerini artırmaları konusunda uyarıldı.
Ve tabii ki, yapay zeka biz insanları taklit etme konusunda giderek daha iyi hale geliyor. İnsanlık kontrollerini aşmayı ve insanları başka bir insanla etkileşime girdiklerine inandırmayı öğreniyor.
Kısa bir süre önce Warren Buffett, tıpkı kendisi gibi görünen, hareket eden, konuşan ve giyinen bir deepfake’ten o kadar rahatsız oldu ki Berkshire Hathaway’in yıllık genel kurul toplantısının büyük bir bölümünü yapay zeka teknolojisinin tehlikelerinden yakınarak ve onu nükleer silahlarla karşılaştırarak geçirdi. Bu durum, zaten şüpheli sosyal medya etkileşimleri ve sahte Discord gruplarıyla dolu olan web3 dünyasında giderek daha sorunlu hale gelebilir.
Yeni Ortaya Çıkan Tehditlere Karşı Koruma
Giderek daha sofistike hale gelen bu saldırılara karşı korunmak için blockchain endüstrisi – tıpkı dünyanın geri kalanı gibi – sıkı güvenlik denetimleriyle işe başlamalıdır – her DeFi protokolünün zaten düzenli olarak uygulaması gereken bir şey.
Günümüzde bu denetimler YZ sistemlerine özel olarak odaklanmayı gerektirirken, daha sofistike şifreleme yöntemleri akıllı sözleşmelerin YZ destekli siber saldırılardan korunmasına yardımcı olabilir. Artıklık ve yedekleme kontrolleri de, şüpheli bir faaliyet tespit edildiğinde YZ sistemlerini manuel olarak kapatma seçeneğinin her zaman mevcut olmasını sağlamada giderek daha önemli bir rol oynamaktadır.
Ancak yapay zeka yeni tehditler oluştururken, potansiyel olarak çözümler de sunuyor. Örneğin dolandırıcılık tespiti ve önlenmesi gibi daha sağlam güvenlik sistemleri oluşturmak için makine öğreniminin kullanılması buna dahildir. Yapay zekanın büyük miktarda veriyi hızlı bir şekilde tarama yeteneği, insanların yapabileceği her şeyi çok aşıyor. Bu arada, IRS zaten vergi kaçakçılığını önlemek için yapay zekayı kullanıyor. Kullanım alanları gerçekten sınırsız.
Dijital Dünya için Düzenleme
Sistemler önemli olmakla birlikte, düzenleyicilerin de yapay zekanın önem kazandığı bir dünyada yasal çerçevelerin amaca uygun olmasını sağlamada oynayacakları kilit bir rol vardır. İyi haber şu ki, bu yeni teknolojiye nasıl yaklaşılacağı konusunda dünya genelinde tartışmalar yapıldığını görüyoruz. Hindistan’dan Birleşik Krallık’a, hükümetler potansiyel riskler konusunda endişeli ve çözüm arayışında.
Ancak düzenleyicilerin daha hızlı hareket etmesi gerekiyor çünkü yapay zeka yıldırım hızıyla gelişiyor. Bu arada politika, geride kalıyor gibi görünüyor. Örneğin AB Yapay Zeka Yasası’nın tekliften uygulamaya geçmesi yaklaşık üç yıl sürdü. Hükümetler ve düzenleyiciler, yapay zeka veya blok zinciri gibi yeni teknolojiler söz konusu olduğunda zaman kaybetmeyi göze alamazlar – kullanıcıları korumak için şimdi yasal çerçevelere ihtiyacımız var.
AI is perhaps the most exciting technological development we have seen in decades which has turned every industry on its head, including blockchain. However, as we integrate ChatGPT into our daily lives or get excited about a new AI token, it’s important to be mindful of the potential risks. Focusing on solutions to prevent these risks from materializing is the only way to avoid potentially devastating negative consequences.
Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır. Özel finansal veya yatırım tavsiyesi verme amacı taşımazlar. Coinlarus editör ekibi size tüm finansal piyasalarda spekülasyon riskini hatırlatır. Tarafınızdan gerçekleştirilen tüm finansal faaliyetlerin riski size aittir.
Bu içerik CoinMarketCap sitesinden DeepL çeviri aracı ile İngilizce’den Türkçe’ye çevrilerek yayınlanmıştır.