Staking nedir ve nasıl çalışır?

Staking, blockchain dünyasında herkesin sıkça duyduğu bir şeydir. Genel olarak, banka mevduatına çok yakındır.

Staking, çeşitli kripto yatırımcı grupları arasında giderek daha popüler hale gelen bir süreçtir. Kripto para madenciliğine göre daha basit ve daha az enerji tüketen bir alternatiftir.

Yatırımcılar için staking, kripto paralarını ek gelir elde etmek amacıyla kullanmak için harika bir fırsattır. Bu, kripto varlıklarının mülkiyetini korurken önemli bir gelir elde etmelerini sağlayan cazip bir tekliftir. Buna ek olarak, bir coin veya token fiyatındaki olası bir artıştan bağımsız kalır.

Bu yatırım türü, kripto para sahiplerine varlıklarını blok zincirini korumak için kullanmalarını ve karşılığında ödüller almalarını sağlar.

Staking Nedir?

Staking, kripto para sahiplerinin coinlerini bağlantılı blok zincirine yeni bloklar eklemek için kullandıkları ve ek coin şeklinde bir ödül aldıkları prosedürdür.

Katkıda bulunulan madeni paralar kripto para cüzdanında saklanır. Kripto para birimleri blok zinciri ağının güvenliğini ve işleyişini bu şekilde korur. Ayrıca, bu süreç kripto paraların ödül için ticari kullanımını sınırlayabilir.

Kriptoda Staking Nasıl Çalışır?

Staking prensibinin temeli, katılımcıların belirli sayıda coini bloke edebilmesidir. Daha sonra, belirli aralıklardan sonra, protokol şartları uyarınca, içlerinden birine bir sonraki bloğu onaylama hakkı rastgele atanır. Genel olarak, seçilme olasılığı jeton sayısı ile orantılıdır. Ne kadar çok jeton katılır ve bloke edilirse, şans o kadar artar. Staking’de rastgelelik faktörü sonuçları manipüle etmeyi zorlaştırır.

Süreç bir piyangoya benzer; mevcut kripto para birimi sayısı belirli sayıda piyango biletine karşılık gelir.

Staking ayrıca her katılımcının oy haklarını ve pasif gelirlerini güvenilir bir üçüncü tarafa devrettiği bir vekaletnameye de izin verir. Bu şekilde, bu temsilciler tüm doğrulama ücretlerini alırlar. Seçmenlerine oyları karşılığında bir tür temettü ödüyorlar.

Hangi Kripto Para Birimlerine Yatırım Yapabilirsiniz?

Stake kullanımı yalnızca, dürüst katılımcıları seçmek ve ağa eklenen yeni veri bloklarını doğrulamak için bazı blok zincirleri tarafından kullanılan benzersiz bir araç olan proof-of-stake mutabakat mekanizmasının bir parçası olarak mümkündür.

Staking, geleneksel madenciliğe radikal yeni bir alternatiftir. Pasif bir gelir kaynağı oluşturmak için kullanıcının pahalı bilgisayar ekipmanı satın alması ve kurması veya elektrik maliyetini hesaplaması gerekmez. Bunun yerine, dijital bir varlığı kişinin hesabında tutmak pasif bir gelir kaynağı oluşturmak için yeterlidir. Staking’den elde edilen karlar, seçilen kripto para birimine ve ne kadar süreyle tutulduğuna bağlıdır.

En popüler varlıklardan bazılarına göz atalım.

  1. Ethereum (ETH): Blok zinciri teknolojisini kullanan ve çeşitli uygulamalar için kullanımını genişleten dijital bir platformdur. Yerel kripto para birimi olan Ether, piyasadaki en büyük ikinci kripto para birimidir.
  2. Cardano (ADA): Merkezi olmayan, açık kaynaklı bir blok zinciri platformudur. Platform açık kaynaklıdır, bu nedenle geniş bir topluluk onu desteklemektedir. Konsensüs protokolü olarak Proof of Stake kullanır. Platform, kişiden kişiye işlemleri kolaylaştırır ve güçlü bir akıllı sözleşme sistemine sahiptir.
  3. Kusama (KSM): Polkadot’un ‘kanarya ağı’ veya ‘vahşi kuzeni’ olarak adlandırılan Kusama, geliştiricilerin projelerini Polkadot’ta yayınlanmadan önce (erken aşamada) test etmeleri için kum havuzu benzeri bir ortamdır.
  4. Zilliqa (ZIL): Sharding’i benimseyen ilk halka açık blok zinciridir. Parçalama, işlemlerin paralel olarak işlenmesine olanak tanıyarak daha hızlı bir işlem oranı sağlar. Zilliqa, Bitcoin ve Ethereum da dahil olmak üzere çeşitli kripto para birimlerini etkileyen ölçeklenebilirlik ve verim zorluklarını ele almayı amaçlamaktadır.

Staking Karlı mı ve Buna Değer mi?

Staking’in kârlılığını açıklamak için, onu normal bir tasarruf hesabıyla karşılaştırarak başlayalım. Hemen hemen her bankada açabileceğiniz bir hesap türüdür. Para yatırabilir ve tasarruflarınız için düşük bir faiz oranı alabilirsiniz.

Aslında, fiat para birimleri çoğunlukla değerlerinde istikrarlı olduğundan, bir tasarruf hesabı en güvenilir çözüm olarak düşünülebilir. Ancak, fonlarınızı bir bankaya devrettiğinizde, onları bankanın yönetimi altına soktuğunuzu da unutmamalısınız. Öte yandan, kripto para staking ile varlıklarınızı siz yönetirsiniz.

Genellikle, kripto para stake etmek uzun vadede ikisi arasında daha kolay ve daha karlı bir seçenektir, ancak bazı ek riskleri de beraberinde getirir. Bununla birlikte, tasarruf hesaplarının da avantajları vardır ve çeşitli bir yatırım portföyünün parçası olabilirler.

Staking’in Artıları ve Eksileri Nelerdir?

ArtılarıEksiler
Ödüller: Ağ, işlem doğrulamasına katkıda bulunduğu için sahibini ödüllendirirse bir kripto para birimini stake etme oranı artabilir. Genel olarak, oran ne kadar yüksek olursa, bir sonraki bloğu oluşturma şansı o kadar yüksek olur ve ödül alma şansı artar.Sigortalı değildir: Banka mevduatının aksine, oranlar sigortalı değildir.
Daha ucuz alternatif: Kullanıcıların pahalı kripto para madencilik ekipmanları satın almasına ve elektrik için büyük miktarlarda para harcamasına gerek yoktur. PoS minimum bilgi işlem gücü gerektirir. Normal bir bilgisayar veya akıllı telefondaki bir mobil cüzdan staking için yeterlidir.Volatilite: Kripto para birimlerinin oynaklığı fon kaybına yol açabilir.
Blok zinciri desteği: Blok zincirini destekliyorsunuz

Staking’in Riskleri

Her anlayışlı kripto yatırımcısı, kripto para birimleri ile yapılan yatırımlarda. Sadece ‘kolay para’ kelimesi değil, aynı zamanda farkında olunması gereken birçok risk de vardır.

Kripto stake etme söz konusu olduğunda, birkaç risk ortaya çıkmıştır:

Likidite Riski

Likidite, bir varlığın paraya dönüştürülebilme kabiliyetidir. Kripto para birimlerinde likidite, bir dijital para biriminin paraya veya başka bir kripto para birimine dönüştürülebilme yeteneğidir.

Bir kripto para biriminin likiditesi çok düşük olduğunda, piyasa istikrarsızdır. Bu, kripto para birimi alıp satan çok fazla insan olmadığı anlamına gelir.

Kripto para stake etme işleminin piyasada az sayıda işlemi olan coinlerle yapıldığını varsayalım. Bu durumda, risk oldukça yüksek olacaktır ve kazançları gerçek paraya veya diğer kripto paralara dönüştürmek bir sorun olabilir.

Doğrulayıcı Reddi

Birçok kişi bunu bilmez, ancak staking için kripto para sahipleri doğrulayıcılara varlıkları elden çıkarma hakkı verir. Vicdansız doğrulayıcılar tarafından ödemelerin reddedildiği vakalar zaten kaydedilmiştir, bu nedenle bu risk göz önünde bulundurulmalıdır.

Bu nedenle, sorumlu bir stake platformu seçmek çok önemlidir. Paranızı yalnızca güvenilir, doğrulanmış doğrulayıcılara aktarın.

Kayıp veya Çalıntı

Karşılaşabileceğiniz bir diğer risk de kripto para yatırdığınız cüzdanı kaybetmek ya da çaldırmaktır.

Cüzdanınız için kullandığınız tüm şifreleri güvende tutmanız ve herhangi bir platforma yaymamanız gerektiğini her zaman unutmayın. Ayrıca, şifrelerinizi saklamak için bir staking platformu kullanıyorsanız dikkatli olun. En iyi fikir, şifrelerinizi kripto para stake platformlarındaki ayrı uygulamalarda tutmaktır.

Kripto Staking Havuzları

Pay havuzları, kripto para sahiplerine varlıklarını bir havuzda toplama hakkı vererek blok zinciri ağındaki bir sonraki işlem bloğunu doğrulamak için seçilme şanslarını artırır.

İş kanıtı (PoW) mutabakat algoritmasında kullanılan madencilik havuzları gibi, ağ kullanıcıları diğer ağ katılımcılarına karşı rekabet avantajı elde etmek için yeterli hız veya hash gücü kazanmak üzere bilgi işlem kaynakları sağlar.

Her model, tüm havuz üyelerine dağıtılan bir madencilik ödülü verir.

Sonuç

Kripto para stake etme, kripto para yatırımcılarının kripto paradan pasif kar elde etmeleri için iyi bir yoldur.

Blok zinciri ağının bant genişliğini ölçeklendirebilmesi ve ağ topluluğunun üyelerinin ağın yönetimine ve işlemlerin doğrulanmasına daha fazla dahil olabilmesi gibi birçok avantajı vardır.

Bu avantajlara rağmen, stake etmenin piyasa, likidite, daralma ve güvenlik riskleri gibi yatırımcıların farkında olması gereken dezavantajları da vardır. Yine de, staking çoğu yatırımdan çok farklı değildir.

Her yatırım modeli gibi, olumlu yönleri olduğu kadar riskleri de vardır. Bu nedenle, yatırım yapmadan önce kendinizi staking konusunda eğitmek için zaman ayırmalısınız.

Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır. Özel finansal veya yatırım tavsiyesi verme amacı taşımazlar. Coinlarus editör ekibi size tüm finansal piyasalarda spekülasyon riskini hatırlatır. Tarafınızdan gerçekleştirilen tüm finansal faaliyetlerin riski size aittir.

Bu içerik Guarda sitesinden DeepL çeviri aracı ile İngilizce’den Türkçe’ye çevrilerek yayınlanmıştır.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Makaleler
Oku, İzle, Dinle →

Kripto Para Cüzdanları

Kripto para cüzdanları, dijital varlıklarınızı (kripto paralarınızı) güvenli bir şekilde saklamak, yönetmek ve transfer etmek için kullanılan yazılım veya donanım araçlarıdır.