Tim Berners-Lee’nin 1989 yılında World Wide Web’i (WWW) icat etmesinden bu yana Web, yeni teknolojilerin gelişimine paralel olarak sürekli büyümüş ve gelişmiştir. WWW, özellikle bilim adamları ve araştırmacı gruplarının bilgi, makale ve belge alışverişinde bulunabilmeleri için tasarlanmıştı. İnternet oluşturulduktan sonra, yavaş yavaş nüfusun geri kalanına yayılmaya başladı. Artık sadece bilim adamlarının malı değildi.
Zaman içinde İnternet, teknolojinin gelişimine paralel olarak evrimsel bir yol izledi. Web 1.0’dan Web 2.0’a, Web 3.0 yolda. Görünüşe bakılırsa, internetin bir sonraki versiyonu düşündüğümüzden daha yakın olabilir. İçerik üzerindeki kontrolü merkezsizleştirmeyi, yeni yapay zeka süreçlerini dahil etmeyi, meta-evreni kucaklamayı ve kripto para birim lerini temel ödeme modeline dahil etmeyi vaat ediyor.
Web 3.0 Anlamı
Web 3.0, Anlamsal Web oluşturmak için verileri anlamaya ve analiz etmeye odaklanan üçüncü nesil İnternet hizmetleridir.
Web 3.0’ın net bir tanımı yoktur çünkü henüz tam olarak uygulanmamıştır. Analiz edilebilecek somut gerçeklerden ziyade ideolojiye dayanmaktadır.
Web 3.0’ın Hedefi
Web 3.0’ın merkezinde daha akıllı, daha bağlantılı, açık ve kullanıcı dostu web siteleri oluşturma hedefi yer almaktadır. Ayrıca, kullanıcılar blok zinciri teknolojisi, kripto para birimi ve NFT’leri kullanarak içeriğe sahip olarak, kontrol ederek ve para kazanarak içerik oluşturabilirler. Böylece Web 3.0, blok zinciri teknolojisi ve meta-evrenin yakın bir ortak gelişimini görüyoruz.
Web 3.0: Ne Zaman Ortaya Çıktı?
Web 3.0 kavramı 2014 yılında Ethereum’un kurucu ortağı Gavin Wood tarafından ortaya atılmıştır. Web 3.0’ın birçok kripto para kullanıcısının yaşadığı güven ve güvenlik sorunlarını çözeceğini belirtmiştir. Bununla birlikte, birkaç şirketin tekelinin sona ereceğini ve bunun sonucunda artık kamu yararına hareket edeceklerini belirtti.
Blok Zinciri ve Web 3.0
Blok zinciri ve kripto para birimleri yavaş yavaş mevcut ekonomik modele entegre ediliyor ve baskın para birimi haline geldikleri noktaya ne zaman entegre edilecekleri henüz belli değil. Ancak Web 3.0’da, içerik yaratıcılarını ödüllendirmenin bir yöntemi olarak düşünülüyorlar ve birileri materyallerine her eriştiğinde bir token alacak olan yaratıcılara daha fazla ağırlık veriyorlar.
Bu üç teknoloji birbirine sıkı sıkıya bağlı, entegre, otomatik ve birlikte çalışabilir hale gelecektir. Teknoloji, akıllı sözleşmeler aracılığıyla tasarlandı ve işlemler, sansüre dayanıklı P2P dosya depolama veya uygulama paylaşımı gibi çeşitli faaliyetleri etkinleştirmek için kullanılacak. Sonuç olarak, iş yapma şeklimizi tamamen değiştirecek ve kullanıcıları ve geliştiricileri güçlendirecektir.
Web 3.0 ve Web 2.0 Arasındaki Farklar
Web 1.0 döneminde dünya öncelikle durağan ve bilgi odaklıydı. Web 2.0 ile İnternet dinamik ve sosyal hale geldi. Web 3.0 ile İnternet her zamankinden daha akıllı ve dağıtık hale gelecektir.
Web 2.0 | Web 3.0 |
---|---|
Merkezileştirilmiş: Uygulama dağıtımı, bulut hizmetleri ve platformlar merkezi yetkililer tarafından yönetilir ve işletilir. | Merkezi olmayan: Web 3.0’da dağıtık mutabakat, eşler arası bilgi işlem ve merkezi olmayan bilgi işlem daha yaygın hale gelecektir. |
İtibari para birimi: Ödemeler ve işlemler devlet para biriminde yapılır. | Kripto para birimi: Bitcoin veya Ethereum gibi şifrelenmiş dijital para birimleri ile işlem yapılabilir. |
Çerezler: Çerez kullanımı kullanıcıların izlenmesine yardımcı olur ve kişiselleştirme sağlar. | NFT‘ler: Kullanıcılar, bir değer atanan veya belirli bir avantaj sağlayan benzersiz belirteçler alabilirler. |
CSS ve Ajax: Web 2.0, Web 1.0’dan daha fazla dinamik kontrol sağlayan tasarım teknolojileri ile tanımlanmaktadır. | Yapay zeka: Makine öğrenimi ile birlikte daha akıllı ve otonom teknolojiler Web 3.0’ı tanımlayacaktır. |
İlişkisel veritabanları: Veritabanları Web 2.0 içerik ve uygulamalarının temelini oluşturur. | Blok zinciri: Web 3.0 değişmez blok zinciri kayıt teknolojisini kullanır. |
Sosyal ağlar: Web 2.0, Facebook da dahil olmak üzere sosyal ağ çağını başlattı. | Meta-sanal dünyalar: Web 3.0 ile meta-sanal evrenler fiziksel, sanal ve artırılmış gerçekliği birleştirecek. |
Web 3.0 Nasıl Çalışır?
Web 3.0 teknolojisi geliştikçe, yapay zeka ve blok zinciri gibi gelişmiş teknolojileri sunmanın yanı sıra kullanıcıları birbirine bağlayarak ve İnternet kullanımını artırarak önceki nesil Web araçlarının bir evrim süreci olarak kendini gösterecektir.
Web 3.0, yapay zeka ve gelişmiş makine öğrenimi teknikleri aracılığıyla kişiselleştirilmiş ve ilgili bilgileri daha hızlı sağlamayı amaçlamaktadır. Daha yenilikçi arama algoritmaları ve büyük veri analitiğindeki gelişmeler, içeriği sezgisel olarak anlayabilen ve tavsiye edebilen makinelere yol açacaktır. Web 3.0 aynı zamanda kullanıcı içerik sahipliğine odaklanacak ve erişilebilir bir dijital ekonomiyi destekleyecektir.
Web 3.0 Uygulamalarına Örnekler
Sapien
Ethereum blok zinciri üzerine inşa edilmiş merkezi olmayan bir sosyal haber sitesi. Platform, çok çeşitli ücretsiz araçlar sayesinde kullanıcılara kendi uygulamalarını geliştirme imkanı sunuyor.
Kendi kendine yetebilen bir dizi araçla Sapien, kullanıcıların etkileşime girmesine, işlem yapmasına, bilgi paylaşmasına ve topluluklar oluşturmasına olanak tanır. Sapien, herkese hayatlarını çevrimiçi olarak organize etmenin ücretsiz bir yolunu sunmak için oluşturuldu.
Everledger
Everledger, malların kaynağından satışına kadar hareketini izlemek için blok zinciri tabanlı bir uygulama sunmayı amaçlayan dağıtılmış bir dijital küresel kayıt defteridir. İlk uygulaması, çatışma bölgelerinden gelmediklerinden emin olmak için elmasları izler. Sistemin ana hedefi kullanıcıları, bankaları ve açık pazarları dolandırıcılıktan korumaktır.
Everledger ile her tüketici bir Everledger etiketini tarayarak alışverişlerini koruyabilir. Bu, internet güvenliğinde önemli bir adımdır çünkü Everledger simetrisi, karmaşık şifreler veya kişisel bilgiler kullanmadan dolandırıcılığa karşı koruma sağlar.
Şirket ayrıca, kullanıcıların uygulama aracılığıyla öğeleri bulmasına olanak tanıyan bir RFID çipi için patent başvurusunda bulundu. Anahtarlarını veya akıllı telefonlarını sık sık kaybeden insanlar için faydalı olacaktır.
Storj
Storj, blok zinciri teknolojisini kullanan merkezi olmayan bir depolama sistemidir. Bulut depolama ile aynı avantajların çoğunu sağlar, ancak daha dağınık bir ağda. Storj’un avantajları arasında, verileri herhangi bir zamanda sınırsız olarak yükleme ve indirme yeteneği bulunmaktadır. Ayrıca platformun kullanımı ücretsiz ve açık kaynaklıdır.
Web 3.0 Teknolojileri
Web 3.0 altyapısı yapay zeka ve semantik ağlar temelinde inşa edilebilir.
Yapay Zeka
Yapay zekanın uygulanması, hedef kullanıcılara daha zamanında ve ilgili veriler sağlamaya dayanır. Yapay zeka kullanan bir web sitesi, bir abone için yararlı olacağına inandığı bilgileri sıralayabilmeli ve sunabilmelidir. Arama sonuçları insanların oy verdiği siteleri içerdiğinden, bir arama motoru olarak sosyal imleme Google’dan daha iyi sonuçlar üretebilir. Ancak insanlar bu sonuçları kontrol edebilir. İnsanlar gerçek ve sahte sonuçları ayırt etmek için yapay zekayı kullanabilir, bu da sosyal imleme ve sosyal ağ ile karşılaştırılabilir ancak olumsuz geri bildirim olmadan sonuçlara yol açabilir.
Anlamsal Web
Semantik Web’in amacı verileri sınıflandırmak ve saklamaktır, böylece sistem belirli verilerin ne anlama geldiğini tanımlamayı ve bilmeyi öğrenebilir. Bir web sitesi, arama sorgularında ve insanlarda kullanılan kelimeleri anlayabilir ve böylece daha iyi içerik oluşturup dağıtabilir.
Web 3.0 Mimarisi
Web3 mimarisi, bir bankaya ihtiyaç duymadan eşler arası ödemeleri destekler. Bunun yerine, ödeme yapmak için merkezi olmayan bir Web 3.0 uygulaması kullanılır. İşlem tamamlanmadan önce ağ tarafından doğrulanır ve ardından dijital bir defter kullanılarak blok zincirine kodlanır.
Böylece kullanıcılar banka hesabı açmak yerine mal ve hizmetler için ödeme yapmak üzere merkezi olmayan uygulamaları kullanabilir. Ayrıca Web3, kullanıcıların doğrudan tarayıcılarından ödeme yapabilmeleri için token’ları da desteklemektedir.
Web3 mimarisi katı bir şekilde tanımlanmış bir standarttan çok daha fazlasıdır. Yetenekleri sayesinde sistem, kullanıcı verilerinden herhangi bir şekle bürünebilir.
Web 3.0’ın Avantaj ve Dezavantajları
Avantajlar
- Daha güvenilir Genel olarak bu ağ, içerik oluşturuculara ve kullanıcılara daha fazla özgürlük sağlayacaktır. Dahası, merkezi olmayan ağlar aracılığıyla kullanıcıların çevrimiçi verilerinin kontrolünün her zaman kendilerinde olmasını sağlayacaktır.
- Demokratik Tek bir kişi interneti kontrol edemeyecek. Ve gelecekte, en büyük şirketler artık İnternet üzerinde tam kontrole sahip olamayacak. Sonuç olarak, merkezi olmayan uygulamalar sansürlenemez veya kısıtlanamaz.
- Daha fazla kişiselleştirme Bu tür bir web sitesi kullanıcının tercihlerini anlayabileceği için gezinmeyi kişiselleştirmek mümkün olacaktır. Bu da gezinmeyi daha verimli hale getirecektir.
- Daha fazla satış Pazarlamacılar müşterilerinin alışveriş ihtiyaçlarını daha iyi anlayacak ve onlara satın almak istedikleri ürün ve hizmetleri göstermek için yapay zekayı kullanacak. Bu, daha iyi ve daha alakalı sonuç reklamları görmelerini ve dolayısıyla daha yüksek bir dönüşüm şansına sahip olmalarını sağlayacaktır.
- Daha az kesinti Kullanıcılar, ademi merkeziyetçilik nedeniyle verileri dağıtılmış veritabanlarında depolayacağından, kullanıcıların teknik nedenlerle hizmet kesintileri veya hesabın askıya alınması konusunda endişelenmeleri gerekmeyecektir.
- Güvenlik Web 3.0, Web 2.0’dan farklı olarak blockchain teknolojisini kullanır. Müşteri verilerini blok zincirinde saklamak teknik olarak daha güvenlidir çünkü merkezi değildir ve şirketler tarafından kullanımı şeffaftır, bu da bilgisayar korsanlarına karşı koruma sağlar.
- Daha merkezi olmayan Blockchain teknolojisi aynı zamanda merkezsizleştirmeyi de içerir. Bu, kullanıcıların bir yandan verilerini korumalarına, diğer yandan da aracılar olmadan doğrudan etkileşim kurmalarına olanak tanır.
Dezavantajları
- Web3 ile çalışmak için kullanıcıların ortalamanın üzerinde performansa sahip bir cihaza ihtiyacı vardır.
- Acemiler için anlaşılması biraz zor olabilir.
- Düzenleme zorluğu. Bazı uzmanlar ademi merkeziyetçiliğin Web3’ü kontrol etmeyi ve düzenlemeyi zorlaştıracağına inanmaktadır.
- Kullanıcıların kişisel ve kamusal verilerine kolay erişim: Web3 çok büyük ve bağlantılı olduğundan, çevrimiçi olarak sağladığınız genel ve özel bilgilere herkes erişebilir.
- Mevcut Web sitelerinin güncellenmesi gerekecektir. Web3 tabanlı web siteleri ve uygulamaların popülerliği arttıkça, mevcut firmalar bunları güncellemek zorunda kalacaktır.
Sonuç
Web 3.0, potansiyel kullanıcıların bir web sitesini ziyaret ettiklerinde kendilerini daha güvende hissetmelerini sağlayan gizlilik iyileştirmeleri sağlar. Aynı zamanda, yapay zeka (AI), makine öğrenimi (ML) ve sanal gerçeklik (VR) gibi gelişmiş teknolojiler, dijital içerik ve fiziksel nesneler arasındaki çizgileri bulanıklaştıran bir 3D deneyimi yaratarak hem işletmeler hem de tüketiciler için daha güvenli bir etkileşim sağlayacaktır.
Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır. Özel finansal veya yatırım tavsiyesi verme amacı taşımazlar. Coinlarus editör ekibi size tüm finansal piyasalarda spekülasyon riskini hatırlatır. Tarafınızdan gerçekleştirilen tüm finansal faaliyetlerin riski size aittir.
Bu içerik Guarda sitesinden DeepL çeviri aracı ile İngilizce’den Türkçe’ye çevrilerek yayınlanmıştır.