Nesnelerin İnterneti Nedir?

IoT, etkileşime girebilen ve çevreyi izleyebilen, durumu rapor edebilen, talimatlar alabilen ve alınan bilgilere göre hareket edebilen bir dijital cihaz sınıfıdır. IoT teknolojisi, internet üzerinden bilgisayarlar ve diğer cihazlarla iletişim kuran fiziksel cihazlar, nesneler ve sensörlerin (örneğin termostatlar, kalp atış hızı monitörleri ve ev güvenlik sistemleri) birbirine bağlı ağıdır.

Giriş

Blockchain, finansal piyasalar, oyun, hükümet, sağlık vb. dahil olmak üzere insan hayatının birçok alanında kullanılmaktadır. Blockchain tabanlı uygulamalar Nesnelerin İnterneti (IoT), Büyük Veri, Yapay zeka (AI) ve diğer gelişmekte olan teknolojilerle birleştirilmektedir. IoT ve blok zincirinin büyümesi için fırsatlar ve engeller nelerdir?

Nesnelerin İnterneti Nedir?

IoT, etkileşime girebilen ve çevreyi izleyebilen, durumu rapor edebilen, talimatlar alabilen ve alınan bilgilere göre hareket edebilen bir dijital cihazlar sınıfıdır. IoT teknolojisi, internet üzerinden bilgisayarlar ve diğer cihazlarla iletişim kuran fiziksel cihazlar, nesneler ve sensörlerin (örneğin termostatlar, kalp atış hızı monitörleri ve ev güvenlik sistemleri) birbirine bağlı ağıdır. IoT cihazları sadece kullanıcılara değil birbirlerine de bağlanır. Bir IoT örneği, sensörler kullanarak toprak verilerini toplayan ve bunları geçmiş detaylar, hava durumu ve diğer verilerle karşılaştıran çiftlik destek sistemleridir. Bu sistem ne zaman ekim, gübreleme ve hasat yapılacağı vb. konularda rehberlik sunar. IoT’nin kullanımıyla ilgili örnekler de vardır. IoT teknolojisi yaygın olarak çevreyi korumayı, enerji tasarrufu sağlamayı, üretimde, lojistikte, tarımda verimliliği artırmayı, sağlık hizmetlerini geliştirmeyi vb. amaçlayan ürün ve hizmetlerde uygulanmaktadır.

IoT’nin Tarihçesi

IoT teknolojileri ilk kez Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) denendi – öğrenciler Coca-Cola tedarikini izlemek ve yenilemek için ucuz sensörler kullandılar. 1994 yılında Reza Raji’nin dergi makalesi, iş otomasyonu ve akıllı evler için veri paketlerinin aktarılması fikrini önerdi. Microsoft, diğer bazı şirketlerle birlikte 1990’ların ortalarında ilk geliştirmeye başladı. İnternete bağlı dijital cihazların sayısı 2008 yılında insan sayısını aştı.

IoT ve blok zinciri

Nesnelerin İnternetinde blok zincirinin kullanımı koruma ve veri bütünlüğü ile ilgilidir, ancak olasılıklar çok daha derin ve geniştir. Bu teknolojilerin sentezi büyük bir potansiyele sahiptir. Blok zincirinin IoT’nin büyümesine ve gelişmesine katkıda bulunabileceği çeşitli alanlar vardır: dolandırıcılığın önlenmesi, kimlik yönetimi, çeşitli sistemlerin durumunun doğrulanması, veri bütünlüğü güvencesi vb.

IoT genişledikçe, birçok rutin süreç otomatik hale gelmektedir. Blok zinciri ve IoT teknolojileri, ekonomik aktörlerin hızlı etkileşimini sağlamakla birlikte, yasal ve finansal kaygıları ve tüketici ile hizmet sağlayıcı arasında bir anlaşma yapılması yoluyla ilişkilerin kontrol edilmesi ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır. Blok zincirine kaydedilebilecek, hizmetin tanımını, tarafların hak ve sorumluluklarını, kalite gerekliliklerini ve diğer ayrıntıları içeren bir belge oluşturmak gerekir. Akıllı sözleşmelerin kullanılması, sistemin hüküm ve koşullara uygun olarak veri toplamasına olanak tanır. Ayrıca, sözleşme katılımcıları için fayda veya cezaların oluşturulmasını sağlar. Blockchain çalışma süreçlerini optimize eder ve güvene dayalı modern bir sistem oluşturur.

Gerçek hayatta IoT Kullanımı

Kişisel kullanım için IoT

Sensörlerin durumu takip ettiği ve insanların ışıkları, klimaları, ısıtıcıları, güvenlik sistemlerini vb. kontrol etmesini sağlayan akıllı evler, bu tür yeniliklerin günlük hayatta kullanımına bir örnektir. Cihazlar akıllı saatlere, akıllı telefonlara veya akıllı TV’ler, buzdolapları gibi diğer öğeleri birbirine bağlayan akıllı hub’lara bağlanabilir. Bu tür bir teknoloji, yaşlıların veya engelli insanların yaşam kalitesini artıracaktır; örneğin sensörler, aile üyelerini gerçek zamanlı olarak ilgili kalp atış hızı konusunda uyarma olanağı sağlar. Bilezikler ve madalyonlar da yaşamsal belirtileri yakalamak ve analiz etmek ve cihaz sahibinin yardıma ihtiyaç duyduğu durumları tanımak için kullanılır.

Endüstriyel IoT

İşletmeler sıcaklık, nem, hava basıncı ve kalitesi gibi çevresel koşulları izlemek için sensörleri kullanabilir. IoT cihazları çiftçiler tarafından su ve gıda miktarını izlemek için veya üreticiler tarafından temel bir bileşenin ne kadar çabuk tükenebileceğini öğrenmek için kullanılabilir. Blockchain ve IoT, büyük endüstriyel sistemleri işletmek ve madencilik endüstrisi ile tarım sektöründe verimliliği artırmak için kullanılmaktadır. Cihazları tanımlamak ve veri bütünlüğünü sağlamak için de çözümler oluşturulmakta, iş süreçlerinin ve finansal hizmetlerin şeffaf denetimi, mülkiyet haklarının kaydedilmesi, tıbbi kayıtların doğruluğunun ve güvenilirliğinin sağlanması vb. için geniş fırsatlar yaratılmaktadır. Her Şeyin İnterneti (IoE) alanında uzmanlaşmış şirketler, korsanlıkla mücadele etmek, markaları korumak ve müşterilerle uzun vadeli ilişkiler kurmak vb. için blok zinciri ve IoT teknolojilerini kullanmaktadır. Ayrıca bu teknolojiler, verimliliği ve şeffaflığı artırmak için tedarik zinciri yönetiminde de kullanılabilir.

IoT ve Kripto Para Birimleri

Dijital cihazlar arasındaki mikro işlemlere dayanan çoğu IoT sistemi “makineden makineye” (M2M) ekonomisine ihtiyaç duyar. Blok zinciri ve kripto para birimleri mikro ödemeler için çok uygundur, ancak bu amaçlar için IoT projeleri bant genişliği sınırlaması olmayan bir blok zinciri gerektirir. Şu anda birkaç blok zinciri geliştiricisi ölçeklenebilirlik çözümlerine odaklanmaktadır. IOTA (Nesnelerin İnterneti Uygulaması) en popüler projedir. Bu proje tamamen IoT teknolojilerine dayalı çözümlere odaklanmıştır ve M2M ekonomisinin bel kemiği olmayı hedeflemektedir. IOTA, işlemleri doğrulamak için madencilere ihtiyaç duymayan açık kaynaklı dağıtılmış bir defter protokolüdür. “Tangle” adı verilen birbirine bağlı bir işlem akışıdır. Tangle, işlemlerin, daha önce başka iki işlem gerçekleştirmiş olmaları halinde, bunları talep eden kullanıcılar tarafından doğrudan doğrulanabildiği bir ağdır. Saniye başına işlenebilecek işlem miktarı doğrudan ağdaki kullanıcı sayısıyla ilişkilidir.

IOTA “tangle” mimarisini kullanan tek şirkettir. Bu yaklaşım deneyseldir ve henüz verimli olduğu kanıtlanmamıştır. Geliştiriciler olası sınırlamaları çözmeyi başardıklarında, IoT ve M2M ekonomisi için kabul edilebilir bir çözüm olabilir.

Özet

Nesnelerin İnterneti (IoT), cihazların büyük ölçekte otomatikleştirilmesini, izlenmesini ve yönetilmesini sağlayarak insanların günlük yaşamında iyileştirmelere yol açmakta ve çeşitli sektörlerin verimliliğini artırmaktadır. Kripto para birimlerinin mikro işlemler ve M2M ekonomisi için dijital para olarak hizmet vererek IoT devriminin bir parçası olması bekleniyor. IoT sektörünü hedefleyen yalnızca birkaç kripto projesi var, ancak büyüme hızlı bir şekilde ilerliyor.

Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır. Özel finansal veya yatırım tavsiyesi verme amacı taşımazlar. Coinlarus editör ekibi size tüm finansal piyasalarda spekülasyon riskini hatırlatır. Tarafınızdan gerçekleştirilen tüm finansal faaliyetlerin riski size aittir.

Bu içerik Guarda sitesinden DeepL çeviri aracı ile İngilizce’den Türkçe’ye çevrilerek yayınlanmıştır.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Makaleler
Oku, İzle, Dinle →

Kriptoda RWA nedir? Gerçek Dünya Varlıkları Rehberi

Klasik finansal sistemlerin blok zinciri inovasyonuyla birleşmesi, varlıkların Gerçek Dünya Varlıkları (kripto RWA) aracılığıyla yönetilmesi ve tahsis edilmesi için modern bir yöntem başlattı. Kriptoda RWA'nın ne olduğunu ve gerçek dünya varlıklarının tokenleştirilmesinin ne sağladığını keşfedelim ve RWA kripto projelerine ışık tutalım.
Oku, İzle, Dinle →

Web 3.0

Web 3.0, internetin yeni bir evrim aşaması olarak tanımlanır ve merkeziyetsiz internet uygulamaları (dApps) üzerine odaklanır.
Oku, İzle, Dinle →

Dijital imza nedir?

Dijital imza, dijital verilerin geçerliliğini ve bütünlüğünü doğrulamak için kullanılan kriptografik bir yöntemdir. Geleneksel el yazısı imzaların daha yüksek karmaşıklık ve güvenlik seviyesine sahip dijital bir eşdeğeridir. Basitçe ifade etmek gerekirse, bir mesaja veya belgeye iliştirilen özel bir koddur ve mesajın veya belgenin tahrif edilmediğinin kanıtı olarak işlev görür.