Stefan Thomas’ın 280.000.000 dolar değerinde bitcoin’i var. Ne yazık ki, şifresini unuttu ve fonlarından kilitlenmeden önce iki tahminde bulundu ve sonsuza dek kaybetti. Kendisi bu durumla barıştı. Bu makale, böyle bir durumdan kaçınmak için kripto paranızı nasıl saklayacağınızı açıklayacaktır.
Kripto Para Saklama Yolları
Kriptoyu saklamanın farklı yolları vardır. En kolay yol, satın aldığınız borsada saklamaktır. Coinbase gibi borsalar, kripto paranızı doğrudan platform üzerinden almanıza, satmanıza ve yönetmenize olanak tanır. Diğer bir seçenek ise PayPal ve Robinhood gibi finansal uygulamaları kullanmaktır. Bu borsalar ve finansal uygulamalar özel anahtarınızı saklar. Buna erişiminiz yoktur, bu da sizin için güvende tutmaları için platformlara güvenmeniz gerektiği anlamına gelir. Borsada büyük miktarlar saklamak istemeyebilirsiniz.
Özel anahtarlarınıza ve dolayısıyla fonlarınıza tam erişime sahip olmak için kişisel cüzdanınız gibi bir cüzdana ihtiyacınız vardır.
Kripto Cüzdanı Nedir?
Bitcoin gibi bir kripto para birimi satın aldığınızda, bir cüzdanda saklanır ve onunla ilişkili bir özel anahtarı vardır. Özel anahtar bir şifre gibidir, kripto cüzdanınıza atanan uzun bir harf ve sayı dizisidir. Dolayısıyla, coin’lerinizin güvende kalmasını istiyorsanız, özel anahtarı güvende tutmanız gerekir.
Kriptoyu Güvenle Saklamak için Cüzdanlar
Elon Musk’ın dediği gibi, ‘size özel anahtarlarınızı vermeyen herhangi bir kripto cüzdanından kaçınılmalıdır’. Daha fazla kontrol ve güvenlik için, özel anahtarlarınızı üzerinde saklamalısınız:
Kağıt Cüzdan
Özel ve açık anahtarlarınızın kağıt üzerine basıldığı geleneksel yöntemdir. İnternete bağlı olmadığınızda kripto paralarınızı saklamak ve bunlara erişmek için bir araçtır.
Yazdırdığınızda anahtarlarınız kripto para ağından silinir, ancak jetonlar kalır; yine de onlar olmadan erişilemezler. Bir kağıt cüzdan, bir bankada veya evde güvenli bir kutuda saklanabilir.
Yazılım Cüzdanları
Bir tür sıcak depolama kripto cüzdanıdır. Özel anahtarlar bu cüzdanlarda bir uygulama, yazılım veya çevrimiçi olarak kaydedilir. Bu, çevrimiçi bir banka hesabında yaptığınız gibi kripto para göndermenizi, almanızı ve harcamanızı sağlar.
Yazılım cüzdanları şu şekilde kategorize edilir:
- Masaüstü cüzdanları
- Mobil cüzdanlar
- Çevrimiçi cüzdanlar
Donanım Cüzdanları
Uzun vadeli bir yatırımcıysanız ve fonlarınızın güvenliği önemliyse, bir donanım cüzdanı en iyi seçim olabilir. Donanım cüzdanı bir soğuk depolama cüzdanı kripto cihazıdır. En yüksek güvenlik derecesini sunar ve hırsızlığı önler.
Trezor ve Ledger gibi şirketler özellikle kripto cüzdanları için özel sürücüler üretmektedir. Bu konuda iyi olan şey, Guarda gibi birçok çevrimiçi cüzdanın donanım cüzdanlarıyla entegre olmasıdır. Böylece paranızı donanım cüzdanından çevrimiçi cüzdana veya tam tersine taşımanıza izin verebilir.
Sonuç
Önemli olan, hangi seçeneği seçerseniz seçin, özel anahtarlarınızın ve cüzdan şifrelerinizin güvende olmasıdır. Sadece anahtarlarınızı kaybettiğiniz için fonlarınıza erişiminizi kaybetmek istemezsiniz.
Sorumluluk Reddi: Bu makalede ifade edilen görüşler yalnızca genel bilgilendirme amaçlıdır. Özel finansal veya yatırım tavsiyesi verme amacı taşımazlar. Coinlarus editör ekibi size tüm finansal piyasalarda spekülasyon riskini hatırlatır. Tarafınızdan gerçekleştirilen tüm finansal faaliyetlerin riski size aittir.
Bu içerik Guarda sitesinden DeepL çeviri aracı ile İngilizce’den Türkçe’ye çevrilerek yayınlanmıştır.